Piilolasit ja kuivat silmät

Usein kuivat silmät koetaan esteeksi piilolinssien käytölle. Tilanne ei kuitenkaan aina ole ihan yksiselitteinen. Piilolinssimateriaalit ovat vuosien varrella kehittyneet paljon ja lisäksi tietämys kuivista silmistä ja niiden hoitomuodoista on parantunut. Älä siis elä vanhassa harhaluulossa, etteivät piilolinssit sinulle sovi, vaan ota yhteyttä Näköasiantuntija-optometristiin.

Näköasiantuntija-optometristi tutkii aina silmäsi tarkoin ennen piilolinssien sovittamista. Mikäli sinulle todetaan kuivat silmät, ottaa optometristi tämän huomioon ennen piilolinssien sovittamista. Voi olla, että ennen piilolinssien sovittamista optometristi suosittele sinulle kuivasilmähoitoja. Kuivien silmien hoitona voi olla kosteuttavien tuotteiden käyttö, luomenreunojen puhdistus ja/tai lämpöhoito tai jokin lisäravinne. Hoitojen jälkeen silmien ja kyynelnesteen kunto arvioidaan uudelleen ja voi hyvinkin olla, että piilolinssien käyttö onnistuu. Toisinaan silmät voivat olla sen verran kuivat, että piilolinssejä ei pystytä käyttämään joka päivä, eikä kokoaikaisesti, mutta satunnainen käyttö esimerkiksi harrastustoiminnassa voi hyvinkin onnistua.

Usein kuivasilmäisille valitaan käyttöön kertakäyttöisiä silikonihydrogeeli-linssejä, joissa on hyvä hapenläpäisykyky ja jotka sisältävät kyynelnesteen kaltaisia ainesosia tukien kyynelnesteen pysyvyyttä silmän pinnalla. Näköasiantuntija-optometristi valitsee piilolinssisovituksen yhteydessä silmillesi parhaiten soveltuvan linssityypin. Toisinaan kuivasilmäisille tarvitaan piilolinssien käytön tueksi kostuttava silmätippa. Silmätipan valinnassa pitää ottaa huomioon, että se sopii käytettäväksi yhtäaikaisesti piilolinssien kanssa.

On olemassa myös tilanteita, joissa piilolinssejä voidaan käyttää osana kuivien silmien hoitoa. Yksi kyynelnesteen tehtävistä on suojata herkkää silmän pintaa ulkoisilta ärsykkeiltä ja vähentää luomien hankauksesta aiheutuvaa kitkaa silmän pinnalla silmiä räpyteltäessä. Mikäli silmät ovat hyvin kuivat, voi räpyttely rikkoa silmän pinnan solukkoa eli epiteeliä. Tällöin silmän ja luomien välissä voi olla tarpeellista käyttää suojana piilolinssiä. Usein nämä piilolinssit ovat hyvin happea läpäiseviä pehmeitä piilolinssejä, mutta joskus kuivien silmien hoidossa käytetään myös isoja kovia piilolinssejä. Tällainen linssi estää kyynelnesteen haihtumista ja pitää silmän pinnan kosteana.

Tilanteissa, joissa silmän pinta on kuiva tai epiteeli rikkoontunut, on kuitenkin aina äärimmäisen tärkeää, että käytön turvallisuus varmistetaan ammattilaisten toimesta. Näköasiantuntija-optometristillä on velvollisuus varmistua piilolinssien turvallisesta käytöstä ja mahdollisuus konsultoida silmälääkäriä.