Linssit

Linssit ovat silmälasien tärkein osa, sillä niihin hiotaan se voimakkuus, jolla asiakkaan näkeminen on mukavinta valittuun tarkoitukseen.

Nykyään linssit ovat lähes aina muovia. Ne ovat keveitä ja kestäviä, ja pinnoitettuna naarmuuntuvat huonosti. Muovimateriaaleja on erilaisia, ja oikean linssimateriaalin valinta on tärkeää.  Näköasiantuntijasi osaa suositella juuri sinulle parasta vaihtoehtoa ottaen huomioon linssiesi voimakkuuden ja muut erityiset tarpeesi.  Silmälasilinssejä on yksi-, kaksi- ja monitehoisia. Rajallista kaksiteholinssiä käytetään enää harvoin, ja aikuiselle asiakkaalle valitaan lähes aina moniteholinssi. Lisäksi on monenlaisia erikoislinssejä esimerkiksi tietokonekäyttöön tai vaikka autoiluun.

Linssiteknologia

Moniteholinssien kehitys on ollut viime aikoina huimaa, ja markkinoille on tullut entistä tarkempia ja mukavampia yksilöityjä linssejä. Myös yksitehoissa suosittuja ovat yksilöidyt mittatilauslinssit joissa voi olla helpotusta lähityöskentelyyn. Nykymaailman näkövaatimukset ovat erilaisia kuin ennen, koska erilaiset näyttöpäätteet ovat käytössä lähes joka hetki. Jatkuva lähelle katsominen rasittaa kovasti silmiä, mutta myös hartiaseutua, ja voi aiheuttaa monenlaista vaivaa. Näköasiantuntijoina voimme onneksi tarjota tähänkin helpotusta . Erilaiset näyttöpäätekäyttöön tarkoitetut linssit ovat erittäin mukavia, ja niiden juuri oikealle etäisyydelle suunniteltu voimakkuus ja rakenne helpottaa ja tehostaa työtä.

Näköasiantuntijat osaavat opastaa jokaiselle asiakkaalle juuri hänelle parhaat linssivaihtoehdot.  Eri käyttötarkoituksiin voidaan suositella erilaisia linssejä.  Esimerkiksi paraskaan yleismoniteholinssi ei toimi optimaalisesti isojen tietokonenäyttöjen kanssa, ja vastaavasti näyttöpäätteelle tarkoitetuilla silmälaseilla ei voi ajaa autoa.

Pinnoitteet

Erilaiset pinnoitteet parantavat linssin käyttömukavuutta ja pidentävät niiden käyttöikää.  Nykyiset kovapinnoitteet vähentävät naarmuntumista tehokkaasti.  Heijastamattoman pinnan ensisijainen etu on sen valonläpäisevyys.  Heijastamattomaksi käsitelty linssi ei siis heijasta valoa takaisin, jolloin näkeminen on huomattavasti selkeämpää ja mukavampaa erityisesti hämärässä.  Heijastamaton pinnoite tekee linssistä lähes näkymättömän, jolloin silmät myös näkyvät kauniisti, valokuvissakin.

Pinnoitteita, myös heijastamattomia pinnoitteita, on eri hintaisia ja eri laatuisia. Parhaimmilla pinnoitteilla myös valonläpäisyys on paras, joten ne tarjoavat myös parhaan käyttömukavuuden ja hämäränäön..

Parhaat pinnoitteet myös hylkivät likaa, pölyä ja vettä, jolloin näkeminen pysyy kirkkaana ja linssien puhdistus on helppoa.  UV-suojauskin on mahdollista pinnoitteella, myös kirkkaisiin linsseihin.

Näköasiantuntijat suosittelevat linsseihin myös sinivalosuodatusta.  Se voidaan tehdä joko integroimalla linssimateriaaliin tai erillisenä pinnoitteena.  Se siis suodattaa haitallista sini-violettia valoa, jota säteilee digitaalisista näytöistä ja led-valaisimista auringon lisäksi.   Suodatus tukee luonnollista uni-valverytmiä, ehkäisee silmien rasittumista ja päänsärkyä.

Tummuvat linssit

Tummuvat, eli vaihtuvaväriset linssit ovat oiva vaihtoehto yleislaseihin.  Ne mukautuvat ympäristön valoon, ollen sisällä ja hämärässä kirkkaat ja ulkona kirkkaassa säässä tummat.  Erityisesti valoherkille silmille tummuvat linssit voivat olla pelastus.   Linssin tummuuden vaihtelu tapahtuu nykyään nopeasti, ja käyttäjälleen miellyttävästi.  Värivaihtoehtoja on useita, ja jopa trendikäs peilipinta on mahdollinen.  Osa linsseistä tummuu myös autossa, ja tummuusasteita on erilaisia.