Aurinkolasit

Aurinkolasien tehtävänä on suojata silmää häikäistymiseltä eli vähentää suodattamalla silmään tulevaa valon määrää. Samaa tehtävää hoitaa myös silmän iiris, mutta se ei aina riitä. Näkyvän valon suodatuksen lisäksi aurinkolasin tulee suodattaa kokonaan pois valon haitalliset uv-aallonpituudet. Hyvä aurinkolasi suojaa samalla herkkää ja ohutta silmänympärysihoa.

Nykyaikaisissa aurinkolaseissa voi olla suorituskykyä parantavia ominaisuuksia kuten polarisaatio tai muokattu valonläpäisykäyrä, jolla saadaan parannettua esim. liikenteessä tärkeitä signaalivärejä tai pallon erottumista vihreältä nurmelta.

Aurinkolasit, joita pidetään pitkään, tulee olla anatomisesti muotoillut ja mukavat käyttää. Keveys on myöskin eduksi, jotta laseja on mukava käyttää koko päivän. Kaareva kehys suojaa silmää myös sivulta tulevalta säteilyltä. Linssin koko olisi hyvä olla sen verran suuri, että se suojaa silmäkulmaan asti ja olisi hyvä, että kehys istuisi kohtalaisen tiiviisti, jotta myöskään alhaalta (vedestä tai lumelta) heijastuva säteily ei pääsisi silmään. Toisaalta huomioon kannattaa ottaa, että liian tiivis lasi huurtuu helpommin urheillessa. Siihen on urheiluaurinkolasivalmistajien ratkaisuna erilaiset tuuletusreiät ja -kanavat. Kaarevissa linsseissä on käyttömukavuuden kannalta tärkeää, että linssi on prismabalansoitu. Se vähentää kaarevan linssin reuna-alueiden prismaattisia taittovirheitä.

Linssivärejä aurinkolaseissa on useita, mutta yleisimmät ovat: harmaa, harmaanvihreä ja ruskea. Karkeasti jaoteltuna eriväristen linssien ominaisuudet ovat seuraavat: Harmaa toistaa värit luonnollisina, ei paranna kontrasteja. Harmaan-vihreä parantaa jonkun verran kontrasteja ja vääristää vain hieman värejä. Ruskea parantaa eniten kontrasteja, mutta vääristää eniten värejä.

Lisäominaisuuksina laadukkaissa aurinkolaseissa ovat esim. peilipinnoitteet, jotka vähentävät esim. lumella ja vesillä kaikkein kovinta säteilyä. Koska aurinkolasilinssi on tumma se heijastaa helpommin takapinnastaan oman silmän kuvajaisen, mitä syystä heijastamaton pinnoite on tärkeä linssin takapinnassa.