Näkökenttätutkimus

Näkökenttätutkimus kertoo silmän näkökentän laajuuden. Se on tärkeä tutkimus  mm. glaukooman eli silmänpainetaudin diagnostisoinnissa ja hoidossa.

Näkökenttätutkimuksissa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.

Näkökenttätutkimuslaitteet eli perimetrit löytyvät nykyisin useista optikkoliikkeistä, optometristi  tai muu koulutuksen saanut henkilö tekee tutkimuksen. Silmälääkäri vastaa tulosten tulkinnasta ja mahdollisesta diagnoosista, jos näkökenttätutkimus antaa viitteitä poikkeavuuksista.

Tutkittava katsoo pimeässä huoneessa puolipallon muotoisen laitteen sisällä olevaa merkkivaloa ja painaa kädessään olevaa nappia aina nähdessään sattumanvaraisesti ja eri kirkkaudella välähtäviä valoja. Näkökenttälaitteen tietokoneohjelma piirtää tulosten perusteella kuvan näkökentästä.

Tutkimus on täysin kivuton. Näkökenttätutkimuksiin voi yleensä tulla autolla. Jos mustuainen on poikkeuksellisen pieni, tutkimuksessa tarvitaan laajennustippaa, jolloin autolla ei voi ajaa tutkimuksen jälkeen. Tutkimus kestää noin ½ – 1 tuntia. Tutkimukseen tullessa on hyvä olla mukana tuoreimmat silmälasiarvot ja on myös tärkeää tulla näkökenttätutkimukseen kunnolla levänneenä, koska vireystila vaikuttaa tutkimustuloksiin.