Työtila kannattaa sijoittaa mahd. rauhalliseen kohtaa kodissa. Sinne sitten  siirrettävä klaffipöytä ja viereen vaikka laatikosto jossa on pyörät alla. Näin työpiste saadaan helposti ”nippuun” kun alkaa vapaa-aika eikä työasiat muistuta koko ajan läsnäolollaan. Tilantarve riippuu toki siitä, mitä välineitä työntekoon tarvitaan. Vähimmillään ne ovat läppäri ja puhelin.

Istuminen oikealla tavalla on oleellista. Istu sellaisessa asennossa, jossa tukiranka saa riittävästi tukea ja varmista, että työskennellessä ei tarvitse jännittää olkapäitä. Muista pitää riittävän usein taukoja! Jos mahdollista kokeile vaihteeksi työskentelyä seisoma-asennossa.

Etätyö ja lisääntynyt vapaa-ajan vietto erilaisten päätelaitteiden kanssa asettaa näkömukavuudelle haasteita. Kehon ohella myös silmät kaipaavat pausseja. Niin sanottu 20-20-20 sääntö on yksinkertainen tapa jumpata näköjärjestelmää. 20 minuutin välein nostetaan katse näyttöruudulta ja kohdistetaan silmät 20 jalan elin 6 metrin etäisyydellä olevaan kivaan kohteeseen ja ihaillaan sitä 20 sekunnin ajan. Muista kaksi tärkeää seikkaa päätelaitteiden sijoittelussa. 1. Näyttöruudun yläreuna on hyvä olla selvästi katselinjan alapuolella, tämä helpottaa työskentelyä erityisesti monitehosilmälasien käyttäjillä ja tukee silmäluomien räpäytysliikettä, joka taas edesauttaa silmien kyynelnesteen toimivuutta. Silmän luomirako pysyy myös pienempänä joka vähentää kyynelnesteen haihtumista. Päätelasit ovat erityiset silmälasit, joiden linssivoimakkuus on sovellettu käyttäjän tarpeiden mukaan päätetyöskentelyyn. 

Kodin äänimaailma saattaa tuottaa omat haasteensa. Silloin voi ottaa käyttöön vastamelukuulokkeet. 

Kotona työskennellessä työpäivä rytmittyy eri tavalla ja yksin työskennellessä tauot unohtuvat helposti. Laita vaikka kännykän herätystoiminto muistuttamaan tauoista. Jos mahdollista aloita ja päätä työpäivä pienellä kävelyllä, näin saat ”työmatkan” tuntua.


Löydä lähin Näköasiantuntijasi