Lääkkeiden vaikutus näkemiseen

Lääkkeiden vaikutus silmiin ja näkemiseen

Kaikilla lääkeaineilla on haittavaikutuksia ja usein niillä on myös sivuvaikutuksia silmään ja näkemiseen. Optometristin on hyvä tietää näöntutkimuksen yhteydessä mahdollisista lääkeaineista, joita tutkittava käyttää. Monilla neurologisiin- ja hermostollisiin sairauksiin sekä yleissairauksiin ja hormonaalisiin lääkityksiin käytettävillä lääkeaineilla on todettu olevan haittavaikutuksia näkemiseen. Tällaisten lääkkeiden käytöstä on tärkeää tietää näöntutkimuksen yhteydessä, koska näin voidaan olettaa tiettyjen oireiden johtuvan lääkeaineesta, ja oireiden poistuvan ajan myötä, eikä esimerkiksi hoitoa vaativasta silmäsairaudesta. Alla on lueteltu yleisimpien sairauksien hoitoon käytettyjen lääkkeiden haittavaikutuksista näkemiseen ja silmän terveyteen.

Sydän- ja verisuonitaudit: näköhäiriöt, näön hämärtyminen, kyynelerityksen väheneminen ja sitä myöten silmien kuivuminen, sidekalvon tulehdukset

Hermostoon vaikuttavat ja neurologiset lääkkeet (mm. mielialalääkkeet, parkinson, epilepsia): silmän mukautumiskyvyn häiriöt, mustuaisen laajeneminen tai pieneneminen, näköhäiriöt, silmänpaineen nousu, kaksoiskuvat, näön hämärtyminen, silmävärve

Nivelreuma: näköhäiriöt, sidekalvon tulehdus, silmäkipu

Diabetes: alkuun ohimeneviä näköhäiriöitä johtuen verensokeripitoisuuden muutoksista

Erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin ja tiloihin käytettävä kortisoni voi pitkään käytettynä edistää harmaakaihin kehitystä ja nostaa silmänpainetta.

Myös tutut ei varsinaiseen sairauden hoitoon käytetyt lääkkeet kuten hormonikorvaushoidot ja ehkäisypillerit aiheuttavat yleisesti silmien kuivumista ja esimerkiksi piilolasien alentunutta sietokykyä. Reseptivapaana saatavien ibuprofeenia sisältävien särkylääkkeiden on raportoitu aiheuttavan sivuoireena näköhäiriöitä.


Löydä lähin Näköasiantuntijasi