Kehysten valinta

Silmälasikehysten valinnassa kannattaa antaa optikkoliikkeen henkilökunnan auttaa. Kehyksiä on satoja ja asiakkaan silmissä kaikki saattavat näyttää samanlaisilta. Jotkut taas näkevät paljon erilaisia kehyksiä ja kauhistuvat, että kaikkia pitää kokeilla, ennen kuin sopivat löytyvät. Näköasiantuntijoilla on kuitenkin homma hallussa ja sopivien kehysten löytyminen tapahtuu usein helposti.

Kehyksiä valitessa kartoitetaan ensin asiakkaan toiveet ja tarpeet. Jos asiakkaalla on nikkeliallergia, on varminta valita kehysmateriaaliksi asetaatti (muovi) tai titaani. Nykyään valikoimista löytyy hyvin myös hypo-allergia -merkittyjä metallikehyksiä, 3D -printattuja materiaaleja, alumiinikehyksiä ja puusta valmistettuja kehyksiä, jotka eivät aiheuta nikkeliallergiaa. Mikäli allergiaa ei ole, valikoima laajenee myös muihin metallikehyksiin.

Asiakkaan kanssa mietitään kehysten käyttötarkoitus: ovatko ne jatkuvasti päässä, käyttääkö asiakas silmälaseja vain töissä, tulevatko ne urheilukäyttöön vai riittävätkö pelkät lukulasit? Oli käyttötarkoitus mikä tahansa, on tärkeää, että asiakas viihtyy silmälaseissaan ja kokee ne omaan tyyliinsä sopivaksi.

Kehyksiä on eri kokoisia ja paksuisia. Asiantuntija auttaa sinua valitsemaan oikean kokoiset kehykset katsomalla, että silmät asettuvat linssiaukossa oikeaan kohtaan ja kehyksen linjat sopivat kasvojen muotoon. Usein kuulee sanottavan, että minulle ei sovi pyöreät kehykset. Kehyksissä kuitenkin hyvinkin pienet asiat vaikuttavat siihen, miltä ne näyttävät asiakkaan kasvoilla, joten tällaisia yleistyksiä ei kannata tehdä. Lähteekö aisa ylhäältä vai alhaalta, mikä on nenäkappaleen ja linssiaukon halkaisijan koko, pienetkin muutokset kehyksen linjoissa; kaikki vaikuttavat siihen, miten kehys istuu tai miltä se näyttää asiakkaan kasvoilla. Esimerkiksi pyöreissä muodoissa löytyy erittäin paljon erilaisia yläreunan muotoja, jotka muuttavat ulkonäköä paljon. Henkilökunta muistaa ja tuntee tuotteensa, joten yleensä oikean kokoiset ja muotoiset kehykset löytyvät heti ensimmäisten joukosta. Henkilökunta osaa myös arvioida nenäkappaleen istuvuuden ja aisojen riittävän pituuden siten että käyttömukavuus on mahdollisimman hyvä. Muovikehyksen nenäkappaletta ei voida säätää tai muokata juurikaan ja siksi kehyksen nenäkappaleen hyvä istuvuus on erityisen tärkeää huomioida muovikehystä valittaessa. 

Kehyksiä valitessa asiakkaalta kysytään, mitä hän on suunnitellut. Onko väritoiveita, haluaako asiakas paksut vai ohuet kehykset, onko kantikas vai pyöreä enemmän omaa tyyliä jne.  Kehyksiä lähdetään valitsemaan asiakkaan toiveiden pohjalta. Kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla henkilökunnan ehdottamia värejä ja muotoja, joita ei välttämättä olisi itse hyllystä valinnut. Esimerkiksi värien suhteen saattaa tulla positiivisia yllätyksiä siitä, miten ne sopivat ihoa vasten tai korostavat silmien väriä. Kehyksen väri kasvoja vasten saattaa näyttää hyvin erilaiselta verrattuna siihen miltä se näyttää hyllyssä. Näköasiantuntijat tekevät työtä silmälasien parissa, joten silmä on harjaantunut arvioimaan helposti oikean koon, värin, muodon ja tyylin kullekin asiakkaalle. Siksi autamme mielellämme ja pyrimme tekemään kehysten valinnasta miellyttävän kokemuksen jokaiselle asiakkaallemme. Meille pääasia on tyytyväinen asiakas!