Urheilu- ja harrastelasit

Ihmisen silmät on rakennettu kestämään juoksunopeutta noin 20km/h.  Nopeuden kasvaessa tuuli ärsyttää silmää ja viima aiheuttaa silmälle kuivumista ja ärtymistä. Sarveiskalvoa suojaa kyynelnestekerros, joka haihtuu nopeasti tuulessa. Silmät alkavat valua ja tämä heikentää samalla näkökykyä ja on epämukavaa.

Suojaavuus

Suurin osa urheilusuorituksista tapahtuu ulkona, jolloin silmä on hyvä suojata myös UV-säteilyltä ja vierailta esineiltä. Auringon UV-säteily on todettu haitalliseksi silmille. Se lisää harmaakaihin kasvua ja silmänpohjan muutoksia. Suuri altistus voi aiheuttaa jopa lumisokeutta ja sidekalvon tulehduksen. Silmien vanheneminen myös nopeutuu, jos silmiä ei suojaa auringolta.

Vieraat esineet mm hyönteiset, irtokivet ja oksat aiheuttavat suuria vahinkoja silmille. Laadukas urheilulasi kestää voimakkaatkin iskut ja iskeytymät. Ne suojaavat silmiä myös vesisateelta, vesiroiskeilta ja lumelta. Korkealaatuiset linssit on valmistettu muovista, polykarbonaatista tai trivex materiaalista. Luotettavan valmistajan linssit ja kehys on testattu, niissä on CE-merkintä ja niissä voi olla myös EU-standardin mukaiset  S- tai F-luokan suojausominaisuudet.

Istuvuus

Hyvä urheilulasi on suunniteltu istumaan hyvin ja niissä on otettu huomioon urheilulajin sekä käyttäjän vaatimukset. Urheilulasien tulee olla kevyet, jotta niitä on mukava pitää päässä myös pidemmän suorituksen ajan. Urheilulaseja sovitettaessa kannattaa hieman pomppia, käännellä päätä alaspäin ja miettiä lajia, joissa niitä aiotaan käyttää. Esimerkiksi suunnistuksessa ja tenniksessä on hyvin erilainen paikallaan pysymisen tarve kuin maantiepyöräilyssä tai melonnassa.

Huurtumattomuus

Urheilulasit ovat lähes aina nylor mallisia, eli linssin alareunassa ei ole kehystä. Tämä rakenne on paitsi kevyempi myös parantaa linssien huurtumattomuutta. Hyvissä urheilulaseissa on usein myös ventilointireikiä helpottamassa ilmanvaihtoa. Näin ilmavirta pääsee paremmin tuulettamaan linssiä. Erilaisiin tarpeisiin myös ventiloinnin tarve vaihtelee. Erityisesti huurtumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli lajeina on suunnistus, murtomaahiihto tai talvipyöräily. Monesti hyvätkin urheilulasit saattavat huurtua, kun pysähtyy. Tämä on kuitenkin väliaikaista ja huurre poistuu, kun pääsee taas liikkeelle. Huurtumista voi ehkäistä myös optikkoliikkeistä saatavin huurteenestoainein.

Linssit: Omilla silmälasivoimakkuuksilla vai ilman

Tästä asiasta kannattaa keskustella oman optikkosi/optometristisi kanssa. Monet urheilulasit voidaan valmistaa vastaavilla voimakkuuksilla kuin omat silmälasisi. Myös kaarevat linssit omilla voimakkuuksilla onnistuvat. Muutamissa urheilulasimerkeissä on mahdollisuus tehdä voimakkuudella olevat linssit erilliseen adapteriin. Tämä on erityisen kätevää, mikäli käyttää välillä piilolinssejä. Adapterin etu on myös isompien voimakkuuksien kanssa, tällöin voimakkuus osasta tulee kevyempi kuin isosta kaarevasta linssistä. Oma näköasiantuntijasi / optometristisi auttaa sinua valitsemaan parhaan ratkaisun juuri sinulle.

Linssien värin valinta on myös tärkeää. Kannattaa jälleen miettiä käyttötarkoitus. Onko tarkoitus mennä päivällä hyvässä valossa vai kenties talvella pimeässä taskulampun valossa? Monissa urheilulaseissa on mahdollisuus valita useampi linssisävy, jotta näkeminen on paras mahdollinen kaikissa olosuhteissa. Auringon UV-valosta tummuvat fototrooppiset linssit ovat myös usein hyvä vaihtoehto. Tällöin yhdellä linssillä pärjää useimmissa tilanteissa. Näköasiantuntijasi auttaa sinua tässäkin valinnassa.