Kehykset

Kehykset eli Silmälasikehykset

Linssien ohella kehykset ovat silmälasien tärkein osa, sillä linssit pysyvät silmillä kehyksen avulla.

Kehyksiä voi olla muovisia, metallisia ja kehyksettömiä.

Muovimateriaaleja on useita, mutta yleisin ja pisimpään käytetty materiaali on selluloosa-asetaatti, joka on puuvillasta valmistettava muovi. Sen hyviä puolia on kestävyys, muokattavuus, värjättävyys ja korjattavuus. Mitä laadukkaampi asetaattimateriaali on kyseessä, sitä enemmän materiaali sisältää luonnonkuituja. Muita materiaaleja ovat esim. optyl ja erilaiset propionaatit. Uutta on 3D printtereillä tulostetut kehykset, mutta osalla valmistajista ongelmana on laadukkaiden värien ja pinnoitusten tekeminen. Haasteellista on myös tulostettujen kehysten nenäosien, saranoiden ja aisojen istuttaminen keskiosaan. 

Laadukkaat ja aidot merkki- ja muotikehykset valmistetaan edelleen korkealaatuisesta selluloosa-asetaatista. Muovikehyksen valmistaminen sisältää satoja työvaiheita ja suuri osa niistä on edelleen käsityövaltaisia. Halpatuotantokehyksiä saatetaan valmistaa valamalla muottiin nopeasti, mutta niiden kestävyys, laatu ja viimeistely ei yllä lähellekään käsin viimeisteltyjä laatukehyksiä. Laadukas asetaatikehys voidaan korjata ja kiillottaa uudelleen ja se kestää elämää kauniina ja edustavana. Selluloosa-asetaattikehys valmistetaan läpivärjätystä levystä jyrsimällä ja jyrsintäjäte on kierrätettävissä sillä, asetaatti ei ole kertamuovi – toisinkuin valettavat halvemmat muovimateriaalit.

Metallikehyksiä tehdään yleensä seosmetallista (monel tms.), mutta myös titaanista ja ruostumattomasta teräksestä. Seosmetallin hyviä puolia on työstettävyys ja monipuoliset pinnoitusmahdollisuudet sekä hyvä korjattavuus. Titaani on kestävämpi, mutta vaikeammin työstettävä ja pinnoitettava ja sitä ei voi perinteisesti juottaa. Titaania voidaan hitsata ainoastaan suojakaasuvälinein. Laadukas kehys eroaa halvoista erityisesti viimeistelyn ja pinnoitteiden osalta. 

Kehyksettömissä ”kehyksissä” sitkeästä materiaalista valmistetut linssit toimivat silmälasien runkona, johon ruuvilla tai niitillä kiinnitetään nenäosa ja aisat. Ne voivat olla metallia tai muovia. Kehyksettömät lasit ovat käytössä arempia särkymiselle, joten sopivat hyvin hieman huolellisemmalle käyttäjälle. Kehyksettömät ovat erittäin keveitä ja ”näkymättömämpiä”.

Kehyksen tulee olla lähtökohtaisesti käyttäjälleen juuri oikean kokoinen, sillä liian pienen tai liian suuren kehyksen käyttömukavuus on huonompi. Muovikehyksen valinnassa kannattaa kiinnittää eritystä huomiota kehyksen nenäkappaleen sopivuuteen, sillä muovikehyksen nenäkappaleen muoto on muotoiltavissa vain vähän. Kehyksen tulee olla anatomisesti hyvin muotoiltu niin, että ne sopivat käyttäjänsä nenälle, kasvoille ja aisan pitää ylettyä riittävästi korvien taakse, jotta kehykset ovat mukavat käyttää. Kehyksiä on oltava monen kokoisia ja mallisia, sillä niin on käyttäjiäkin. Pitää olla niin pieneen nenään istuvia malleja, kuin isompaankin nenään sopivia. Nykyinen muotivirtaus on hyvinkin monimuotoinen ja kehyksiä löytyy tällä hetkellä sekä muovia että metallia, pientä ja isoa, pyöreätä ja kulmikasta, kissaa ja koiraa jne…

Suuret muotimaailman nimet ovat luoneet omat silmä- ja aurinkolasi-mallistonsa ja maineikkaiden designerien mallistoja on liikkeestä riippuen esillä jopa useita. Kuuluisa nimi kehyksen suunnittelijana on yleensä tae laadusta ja isosta taustaorganisaatiosta, jolla on toimivat takuut ja varaosapalvelut.

Tärkeä osa kehysten toimittamisessa on se, että ostaessa asiantuntija tarkastaa, että kehys on malliltaan, kooltaan ja osiltaan asiakkaalle sopiva. Kehyksen tulee sopia sekä kasvojen mittasuhteisiin, että kyseisiin linssivoimakkuuksiin ja tyyppiin. Laseja luovutettaessa asiantuntija tarkistaa linssien asennuksen ja taivuttaa kehyksen oikein istuvaksi nenältä ohimoilta ja korvien takaa. Tärkeätä on myös, että käyttäjä saa perusteelliset käyttöohjeet linssien ja kehyksen käytöstä ja hoidosta.