Skelaarisilla piilolinsseillä korjataan esimerkiksi taittovirheitä ja erilaisia silmäsairauksia.
Skleraaliset piilolinssit eivät ole uusi keksintö, vaan ne juontavat juurensa aina 1500-luvulle asti. Ensimmäiset skleraaliset piilolinssit valmistettiin Euroopassa 1880-luvulla, jolloin niissä ei ollut voimakkuutta ja ne puhallettiin lasista. Nykyään skleraaliset linssit valmistetaan kovasta happea läpäisevästä materiaalista ja niillä voidaan korjata suuriakin taittovirheitä.
Uusimman teknologian linssit valmistetaan täysin yksilöllisesti käyttäjänsä silmien mittojen mukaisesti. Linssit ovat hyvin happealäpäiseviä ja samaa linssiparia voi käyttää noin vuoden ajan. Skleraaliset piilolinssit ovat kooltaan huomattavasti suuremmat kuin normaalit pehmeät piilolinssit. Skleraaliset linssit jaetaan kokonsa mukaan kolmeen eri kategoriaan. Linssin koon valintaan vaikuttavat silmän pinnan muoto, taittovirhe ja käyttötarve. Linssit ovat mukavat käytössä, sillä linssi ei kosketa tuntoherkkää sarveiskalvoa lainkaan, vaan lepää silmän valkoisen osan, kovakalvon, päällä.
Skleraaliset piilolinssit sopivat lähes kaikille. Niillä voidaan korjata suuriakin taittovirheitä, aina +/- 40 dioptriaan asti. Skleraaliset linssit ovat mukavat käytössä ja niiden alle ei pääse pölyä tai roskia, joten sarveiskalvo on turvassa mekaaniselta rasitukselta. Linssit eivät putoa silmistä, ne ovat kestävät ja niitä on helppo käyttää ja käsitellä. Normaali pehmeä piilolinssi mukautuu sarveiskalvon muotoon, kun taas skleraalinen linssi luo uuden sarveiskalvoa tasoittavan pinnan. Tämä parantaa tietyissä tilanteissa näöntarkkuutta huomattavasti.
Kuva: www.allaboutvision.com
Skleraalisista linsseistä hyötyvät erityisesti henkilöt, joilla on
- keratokonus eli sarveiskalvon kartiorappeuma
- epätasainen sarveiskalvo, joka aiheuttaa esimerkiksi kaksoiskuvia
- muu sarveiskalvon sairaus (esim. dystrofia tai rappeuma)
- kuivat silmät
- suuri taittovirhe
- paljon hajataittoa
- heikko näöntarkkuus silmälaseilla tai tavallisilla piilolaseilla
- taittovirhekirurgian jälkeisiä ongelmia
- sarveiskalvosiirre
- traumasta johtuva vamma sarveiskalvolla
- harrastuksenaan vesilaji
- pölyinen työympäristö
Skleraaliset linssit eivät paranna silmäsairauksia, vaan niitä käytetään näön laadun parantamiseksi. Linsseillä voidaan korjata myös ikänäköä ja niitä voidaan käyttää myös erilaisista kosmeettisista syistä. Elämänlaatu paranee, kun näkee hyvin ja miellyttävästi.
Skleraalisia linssejä voidaan käyttää hoitomuotona kuivasilmäisyyteen. Vakavassa kuivasilmäisyydessä ne suojaavat silmää ja auttavat sarveiskalvoa parantumaan.
Linssit suojaavat sarveiskalvoa mekaaniselta rasitukselta. Kuiva sarveiskalvo on tuntoherkempi ja alttiimpi vaurioille. Tällöin jopa räpyttely voi vaurioittaa silmän pintaa, sillä luomien sisäpinta voi hangata sarveiskalvoa. Skleraaliset piilolinssit pitävät sarveiskalvon kosteana koko ajan. Ennen linssin asettamista silmään, linssi täytetään säilöntäaineettomalla suolaliuoksella, joka jää sarveiskalvon ja linssin väliin. Näin ollen sarveiskalvo on koko ajan kostea, mikä tuo helpotusta kuivasilmäoireisiin. Kuivasilmäiset kamppailevat ikävien oireiden kanssa, joita voivat olla kipu, epämukavuuden tunne, vaihteleva tai sumea näkö sekä silmien väsyminen ja punoitus. Linssit vähentävät kuivasilmäisyyden oireita ja näin ollen parantavat käyttäjänsä elämänlaatua.