Silmäluomien tehtävänä on suojata silmiä ulkoisilta tekijöiltä, tuottaa kyynelnesteeseen sen komponentit sekä levittää kyynelneste silmän pinnalle räpyttäessä. Kyynelnestettä muodostavia rauhasia silmäluomissa ovat Zeissin, Mollin ja Meibomian rauhaset. Luomien rauhasten sairaudet ja toimintahäiriöt sekä luomien virheasennot voivat vaarantaa nämä tehtävät.

MEIBOMIN RAUHASTEN TOIMINTAHÄIRIÖ

Meibomin rauhasten toimintahäiriö on silmäluomen öljyä tuottavien rauhasten toimintahäiriö. Meibomin rauhaset ovat silmäluomen reunalla sijaitsevia rauhasia, jotka erittävät öljyä kyynelnesteeseen, ehkäisten kyynelnesteen haihtumista silmän pinnalta. Niitä on sekä ylä- että alaluomella ja normaalisti luomireunaa kohti noin 30 kappaletta. Toimintahäiriössä rauhaset tuottavat liian vähän öljyä tai sen laatu ei ole optimaalista. Tämä johtaa kyynelnesteen liialliseen haihtumiseen, mikä edelleen johtaa silmänpinnan kuivumiseen. Rauhaset voivat olla myös tukkeutuneet, jolloin öljy ei pääse rauhasista kyynelnesteeseen Tukkeutuneet rauhaset voivat hoitamattomana johtaa luomireunan tulehdukseen. Kroonisesti, eli pitkäaikasesti tukkeutuneet rauhaset voivat johtaa rauhasen surkastumiseen, mikä näkyy luomireunassa pienenä kuoppana. Surkastunut rauhanen ei enää tuota öljyä. Toimintahäiriö voi olla taudinkuvaltaan tulehduksellinen, eli tulehduksen aiheuttama, mutta voi esiintyä myös ilman varsinaista tulehdusta. Meibomin rauhasten toimintahäiriö on yleisin kuivasilmäisyyden aiheuttaja. 

Meibomin rauhasten toimintahäiriö aiheuttaa kyynelnesteen haihtumisen vuoksi silmän pinnan kuivumista. Oireita ovat silmien vetistys, punoitus, kutina, kirvely sekä roskan tunne. Tukkeutuneet luomenreunat voivat punoittaa ja olla ärtyneet. Myös samentunut näöntarkkuus, joka paranee räpyttäessä, on yksi oireista. Ympäristölliset tekijät, kuten voimakas ilmastointi ja kuiva ilma, sekä pitkään tehty näyttöpäätetyö voivat pahentaa oireita. Meibomin rauhasten toimintahäiriön kehittymiseen voi vaikuttaa korkea kolesteroli, ikä, allergiset silmätulehdukset sekä autoimmuunisairaudet, kuten reumaattiset sairaudet ja Sjögrenin syndrooma.

Optometristi tutkii mikroskoopilla tarkasti luomireunojen ja kyynelnesteen kunnon. Kuivasilmäisyyttä voidaan arvioida tarkastelemalla kyynelnesteen määrää sekä laatua silmän pinnalla. Määrää voidaan arvioida silmämääräisesti arvioimalla niin sanotun kyynelprisman korkeutta. Laatua voidaan arvioida jo kirkkaalla valolla, mutta myös värjäämällä kyynel väriaineella, jota tarkastellaan mikroskoopissa sinisen valon kanssa. Optometristi voi myös painella luomireunoja ja näin kokeilla, ovatko rauhaset auki. Jos rauhaset ovat tukossa, ei öljyä erity luomireunoja painelemalla. 

Toimintahäiriön hoito riippuu taudinkuvasta. Toimintahäiriön aiheuttamiin kuivan silmän oireiden helpotukseen voidaan käyttää säilöntäaineetonta silmätippaa. Silmätipat helpottavat oireita, mutta ne eivät poista oireen aiheuttajaa.

Jos kyseessä on rauhasten tuottaman öljyn heikko laatu, voidaan oireisiin vaikuttaa ravinnon kautta. Hyvien rasvojen sekä marjoista saatavien ravintoaineiden on tutkittu parantavan silmän terveyttä ja parantavan luomireunoista erittyvän öljyn laatua. Pehmeitä, hyviä rasvoja saadaan esimerkiksi pähkinöistä, avokadosta, lohesta sekä kasvirasvavalmisteista. Näistä ruoka-aineista saadaan hyvin omega-3-rasvahappoja sekä vitamiineja. Marjoista etenkin mustikan on tutkittu vaikuttavan muun muassa silmän pinnan solujen uusiutumiseen. Mustikan terveysvaikutus perustuu sen runsaaseen antosyaanipitoisuuteen. Antosyaanit ovat marjojen luonnollisia väriaineita, joista osa on antioksidantteja. Tyrnimarjoista saatava tyrniöljy ja sen omega-7-rasvahappo auttaa silmän limakalvojen toimintaa. 

Edellä mainittuja ravintoaineita voi saada monipuolisesta ruokavaliosta riittävän määrän, mutta esimerkiksi tyrniöljyn hyödyntämiseksi tyrnimarjan siemen pitää pureskella. Ravintoaineiden riittävän saannin helpottamiseksi on olemassa erityisesti kuivien silmien hoitoon kehitetty omega-tuote, Kuivan Silmän Omega. Kuivan Silmän Omega sisältää olennaiset silmän terveyteen vaikuttavat aineet. Se sisältää luomutyrniöljyä sellaisessa muodossa, että elimistö pystyy hyödyntämään sen. Lisäksi kapselissa on mustikkauutteesta saatavaa antosyaania sekä B2-vitamiinia. Kyynelnesteen laatua on helppo parantaa ja ylläpitää syömällä Kuivan Silmän Omegaa säännöllisesti. Omega-ravintokapseleihin liittyy jonkin verran käyttörajoituksia. Mikäli käytössä on verenohennuslääkitys tai useita lääkityksiä samanaikaisesti, tulisi ennen omega-lisäravinteiden käytön aloitusta keskustella lääkärin kanssa. Lisäksi suositellaan, että ennen leikkauksiin menemistä omegan käyttö lopetetaan vähintään kuukausi aikaisemmin.  Voit kysyä tuotteesta lisää Näköasiantuntijaltasi. 

Mikäli luomireunat ovat tukkoiset, hoitona käytetään lämpöhoitoa ja puhdistusta. Lämpöhoidolla ja luomireunojen puhdistuksella tukkeutuneet rauhastiehyet saadaan auki, jotta öljy pääsisi erittymään kyynelnesteeseen. Luomireunojen puhdistamiseen soveltuvat steriilit Blephaclean –puhdistusliinat. Luomireunoja puhdistamalla voidaan myös ehkäistä rauhasten tukkeutumista ja tulehtumista. Lämpöhoitoon tarkoitettuja erilaisia maskeja on mm. kauratyynyt, geelimaskit sekä sähköllä toimivat lämpömaskit. Niin kauan, kun toimintahäiriön lisäksi ei ole bakteerin tai viruksen aiheuttamaa luomen tulehdusta, ei-lääkinnällistä hoitoa voi toteuttaa optometristi. 

Näköasiantuntijoilta saat neuvoja oikeanlaisten puhdistus- ja lämpöhoitotuotteiden sekä kosteutustuotteiden löytämiseen. Luomireunojen kuntoa ja kyynelnesteen laatua on hyvä kontrolloida säännöllisesti optometristin vastaanotolla.

SILMÄLUOMIEN ASENTOVIRHEET

Silmäluomien virheasennot ovat joko synnynnäisiä tai hankittuja, mistä hankitut ovat todennäköisempi muoto. Iän myötä silmäluomien, kuten muunkin ihon, elastisuus lisääntyy ja iho voi alkaa roikkumaan. Silmäluomien ihon löystyessä silmäluomi, yleensä alaluomi, voi kääntyä ulos- tai sisäänpäin. Joskus myös yläluomi ikään kuin putoaa alaspäin, tai kulmakarvojen iho alkaa valua silmän päälle. Luomien virheasennot voivat johtua myös arpeutumisesta tai hermohalvauksesta. 

Entropium, eli luomen sisäänpäin kääntyminen aiheuttaa silmän ärsytystä ja pahimmassa tapauksessa silmän pinnan rikkoutumista, kun silmäripset hankaavat silmän pintaan. Hankaaminen voi lisätä silmätulehdusten riskiä. Luomi voi olla vain ajoittain tai jatkuvasti kääntynyt, jolloin ripset hankaavat silmää jatkuvasti. Ärsytyksestä voi aiheutua roskan tunnetta ja silmien vetistystä. 

Ektropium, eli luomen ulospäin kääntyminen altistaa silmätulehduksille ja aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, sillä silmä ei mene kunnolla kiinni. Oireita ulospäin kääntyneen luomen kanssa ovat esimerkiksi kyynelten valuminen poskelle ja silmän voimakas kuivuminen. Kyyneleet valuvat poskille, sillä kyynelneste ei pääse poistumaan luomen reunassa olevan kyynelpisteen kautta. Voimakasta kuivuutta aiheuttaa se, että silmä ei välttämättä sulkeudu enää kunnolla. Hoitamattomana liiallinen kuivuminen voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin. Muita oireita ovat silmän punoitus, rähmiminen ja kipu.  

Ptoosista tai riippuluomesta puhutaan, kun yläluomi roikkuu normaalia alempana.  Myös ptoosi on ikääntymiseen liittyvä, kudosten löystymisestä johtuva luomimuutos. Ptoosi voi johtua kuitenkin myös silmälihasten halvauksesta tai silmän liikehermon halvauksesta. 

Kulmakarvan ja otsan alueen ihon löystyminen aiheuttaa niin sanotun dermatokalaasin, jolloin kulmakarva iho valuu osittain silmän päälle. Roikkuvat luomet aiheuttavat kosmeettista ja toiminnallista haittaa, sillä luomet voivat roikkuessaan peittää osan näkökentästä. 

Yleensä luomien virheasennot ovat silminnähtävissä, eikä niiden toteamisen tarvita erinäistä työkalua. Luomien virheasentojen aiheuttamia vaurioita ja oireiden aiheuttajia voidaan tutkia mikroskooppitutkimuksen avulla. Ripsien hankauksen aiheuttamat sarveiskalvon rikkoumat sekä kuivumaan pääsevän silmän pinnan vauriot ovat nähtävissä fluoreisiinitutkimuksella. Optometristi laittaa silmän pinnalle fluoreisiiniksi kutsuttavaa väriainetta, jota tarkastellaan mikroskooppilla sinisellä valolla. Fluoreisiini tarttuu silmän pinnan rikkeymäkohtiin. Mikäli optometristi havaitsee sarveiskalvolla jo ennen fluoreisiinin laittoakin selkeän sarveiskalvon haavauman ja epäilee tulehdusta, hän ohjaa teidät eteenpäin silmälääkärin vastaanotolle. 

Yläluomen virheasentoa ja sen etenemistä voidaan seurata mittaamalla luomiraon suuruutta optometristin vastaanotolla. Taustalta on hyvä poissulkea ptoosia aiheuttavat perussairaudet, kuten kilpirauhassairaudet sekä silmien ylöspäin karsastukset.

Hoitona luomien virheasennoissa on oireiden lievittäminen, mikäli asentovirhe on ajoittainen tai lievä. Asentovirheiden aiheuttamiin kuivuuden ja ärsytyksen oireisiin voidaan käyttää voitelevia silmätippoja ja joissakin tapauksissa silmän pintaa suojaavia piilolinssejä. Joskus virheasentojen aiheuttamat vaikeat silmänpinnan kuivumiset ja sitä kautta tulleet silmätulehdukset vaativat antibiootti- tai kortisonihoitoa. Lääkkeellisen hoidon tarjoaa silmälääkäri. Hankalammissa tapauksissa hoitomuotona on luomileikkaus, jossa luomen asentovirhe saadaan korjattua kirurgisesti.

Näköasiantuntijat opastavat ja auttavat sinua tunnistamaan luomisairaudet ja opastavat niiden asianmukaiseen hoitoon. 

SILMÄLUOMIEN TULEHDUKSET

Silmäluomissa voi esiintyä myös bakteerien ja virusten aiheuttamia tulehduksia. Oireet riippuvat taudinaiheuttajasta. 

Mikäli taudin aiheuttajana on bakteeri, on luomireunoissa ja ripsissä yleensä kellertävää karstaa, luomireunat ovat punaiset ja ärtyneet sekä arat. Myös luomien rauhaset voivat tulehtua perinteisistä ihon bakteereista, jolloin oireena on luomen turvotus, punoitus, kutina, mahdollinen kipu ja kuumotus. Jos rauhanen yksistään tulehtuu, esiintyy tulehduksen kohdalla yleensä punainen patti. Tulehtuneen rauhasen sijainnista riippuen patti on joko luomen ulko- tai sisäpuolella. Viruksen aiheuttamissa luomitulehduksissa ei välttämättä ole selkeää oireilua, mutta virustulehdukset voivat olla osana hankalampaa tautia. Virusperäisiin luomitulehduksiin ovat yhteydessä muun muassa herpestulehdukset. 

Viruksen ja bakteerin aihettamat luomitulehdukset vaativat yleensä antibiootti- tai kortikosteroidilääkityksen parantuakseen. Lääkinnällisen hoidon saamiseksi täytyy vierailla silmälääkärin vastaanotolla. Luomireunojen puhdistaminen on silti osana hoitoa ja sillä voidaan nopeuttaa paranemista ja ehkäistä tulehduksen uusiutumista. Mikäli optometristi havaitsee tutkimuksessaan viitteitä tulehduksesta, hän ohjaa henkilön eteenpäin silmälääkärin vastaanotolle lääkehoidon saamiseksi.


Löydä lähin Näköasiantuntijasi